A New York-i Rochesterben működő Eastman Dry Plate Company 1888-ban kezdte meg a Kodak fényképezőgép, a középosztálybeli vásárlók hétköznapi használatára szánt első gép gyártását.

A fényképezőgép fix fókusszal működött – ez azt jelenti, hogy a fényképésznek nem kellett beállítani a lencse fókuszát és a képkeresőbe sem kellett belenéznie.

Az 1888-ban piacra dobott első Kodak gép fényérzékeny anyaggal bevont papírtekercset használt, ezt nevezte a vállalat alapítója, George Eastman amerikai filmnek.

Aki megvásárolta a fényképezőgépet, 100 képkocka elkészítéséhez elegendő filmet kapott hozzá. Amikor a tulajdonos elfényképezte a filmet, fényképezőgépestül vissza küldte a vállalat rochesteri székhelyére, ahol előhívták a képeket és újratöltötték a fényképezőgépet.

Az így készült fényképek 6,3 centiméter átmérőjű, kör alakú képek voltak. Az 1889-ben piacra dobott második széria már 8,8 centiméter átmérőjű volt.

A Kodak nem csupán egy egyszerűen kezelhető géppel állt elő, hanem vásárlóbarát megoldással is. A Kodak gépe egyike volt az Egyesült Államok első szabványosított, tömeggyártásban készülő fogyasztási cikkeinek.

A kis fényképezőgépeket nem csak amatőröknek szánták. A gyártó egyre zsugorította a fényképezőgépeit és a filmtekercsekkel is kísérletezett, hogy kompakt, kézzel is könnyen tartható eszközt állítsanak elő.

A vállalat mottója – ”Ön csak megnyomja a gombot, a többi a mi dolgunk”.