A digitális fényképnek csak az egyharmada áll valós pixelekből!

Hogy jobban meg értsd miről beszélek, kezdjük a legelején.

A digitális kamerákba beépített szenzor pixelekből (képpont) áll, pl. 24 megapixel az 24 millió darab pixel. Manapság ez már elég átlagosnak számít, hiszen már van olyan telefon is, melyben 108 megapixeles a szenzor.

Ezek a pixelek színvakok, nem tudják, hogy milyen színű fény érte őket, csak annyit tudnak, hogy mekkora energia érte el a felszínüket.

A színvakság kiküszöbölése érdekében mindegyik pixelre tettek egy színszűrőt (kék, zöld, vörös), mely segítéségével a fényképezőgép már ki tudja számolni, hogy mekkora mennyiségben érte a pixeleket energia.

Mivel egy pixelre csak egy színszűrőt lehet tenni, ezért ahhoz, hogy látható kép készüljön, az egymás mellett lévő pixelek színeit össze kell kevernünk.

Tehát három pixel színéből kikeverve mindössze egy pixel az, ami a valós képet tartalmazza, a másik két pixel üres lesz.

Érdekesség, hogy zöld színszűrőből kétszer annyi van egy szenzoron, mint kékből és vörösből.

Mivel a természetben sokkal több a zöld szín.

És itt jön képbe az interpoláció, amely az ismeretlen pixeleket a körülötte lévő ismert pixelek alapján határoz meg. Vagyis mesterségesen tölti fel színekkel az üresen maradt pixeleket.

Mivel muszáj minden egyes digitális képet interpolálnunk, ezért az analóg kamerával készült fekete-fehér képek legalább háromszor élesebbek. Hiszen ott minden egyes pixel a valós képet tartalmazza. (persze vannak kivételek, de azok halandó embernek elérhetetlen áron vannak 🙂 nagyjából egy családi ház ára a kamera…)

Sajnos ezt az akadályt, hogy a pixelek ne legyenek színvakok, nem tudja a technika legyőzni. Emiatt sajnos csak „életlen képeket” fogunk tudni készíteni digitális kameránkkal 🙂


Nagyon le sarkítva, úgy néz ki egy pixel, mint egy mákos muffin 🙂

–  felül található a gyűjtő lencse és közvetlenül alatta a színszűrő

– az érzékelő pixelei a fotonokat, melyek a potenciál árokban vannak, elektronokká alakítják át, töltéskép keletkezik

– a potenciál gát akadályozza meg a töltéskép átfolyását másik pixel potenciál árokba