Yousuf Karsh 1908-ban született a török uralom alatt lévő Örményországban. 1930-ban Kanadában, Ottawában műtermet nyitott, ahol számtalan hírességet fotózott le, köztük a brit miniszterelnököt is. Mintegy hatvan évig élt a fővárosban, így most már mindörökre „az ottawai Karsh”-ként marad meg az emlékezetünkben.

Churchill fényképezésének története legendássá vált. A brit miniszterelnök 1941 decemberében Ottawába látogatott, hogy megszerezze Kanada támogatását a németek ellen vívott háborúhoz. Az ifjú Karsh, akit akkoriban még egyáltalán nem ismertek az ország határain túl, néhány percet kapott, hogy lefotózza Britannia kiválóságát. Churchill türelmét igencsak próbára tette, hogy az ismeretlen fotós lélegzetelállító, mégis elegáns vakmerőséggel kivette a miniszterelnök szájából a védjegynek számító szivart, és egy hamutartóba tette. Karsh az ezt követő pillanatot örökítette meg (mindössze két képkocka készült), s az elkészült portré tökéletesen visszaadta Churchill „bulldog” természetét. A kép, amely a nyomasztó megpróbáltatásokkal dacosan szembenéző brit ellenállás szimbólumává vált, minden idők egyik legnagyobb példányszámban megjelent fotója lett.

A 2002-ben, Bostonban, 93 éves korában bekövetkezett halála óta annyi dicshimnuszt zengtek Karsh-ról, hogy az ember hajlamos lenne a valaha élt legnagyobb fotósnak tekinteni. Ezzel Cartier-Bresson, Ansel Adams vagy Robert Capa csodálói valószínűleg nem értenének egyet – de a portréfotózás terén tényleg nem volt hozzá fogható nagyság. Rembrandthoz és Caravaggióhoz hasonlították, s portréit kétségbevonhatatlanul festői hajlam jellemzi. Karsh a megvilágítás vitathatatlan mestere volt, s monumentális stílusa a festőművészekével vetekszik.


Yousuf Karsh további híres portré fotói


forrás: http://belyegvilag.net/yousuf-karsh-a-portrefotos/