Ansel Adams 1902. február 20-án született San Fransiscoban, Kalifornia államban. Az első meghatározó pillanat fotós pályafutásában 1916 nyarán, tizennégy éves korában volt, amikor először látogatott el családjával a Yosemite Nemzeti Parkba. Itt az édesapjától kapott Kodak Brownie fényképezőgéppel örökítette meg a csodaszép tájat.

Fotó: Ansel Adams, Yosemite Nemzeti Park, California, 1944.

Kiváló látásmódja mellett nagy szerepet töltött be fotóinak elismertségében az általa kifejlesztett zóna rendszer, mely teljesen eltért az akkoriban használt technikáktól. Tájfényképeinél ritka alapossággal próbálta visszaadni a legapróbb részleteket is. A zóna rendszer lényege, hogy fotóin a szürke szín árnyalatai mind megjelennek, így az összhatás árnyalat gazdagabb és kiegyensúlyozottabb hatást kelt.

Fotó: Ansel Adams, Grand Teton Nemzeti Park, Wyoming, 1942.

1932-ben Edward Weston ösztönzésére megalakul az F64-csoport (az elnevezés az akkoriban használt legszűkebb rekesznyílásra utal). A csoportnak Ansel Adams is tagja lett – egy közös cél köti össze őket: a részletgazdag ábrázolásba vetett hitük.

Fotó: Ansel Adams, Yosemite Nemzeti Park, California, 1938.

Az 1950-es években Adams úgy érezte, hogy a művészi fényképezés mellett új kihívásokat kell keresnie, ezért a barátja által alapított Polaroid Corporation szakmai tanácsadója lett.

Fotó: Ansel Adams, Yosemite Nemzeti Park, California, 1946.

Ez idő alatt több ezer polaroid fotót készített, de leghíresebb képeit Hasselblad kamerájának köszönheti, melyet 20 éven keresztül használt.

Fotó: Ansel Adams, Hernandez, Új Mexikó, 1941.

Felsorolni sem lehet azokat az elismeréseket, kitüntetéseket amiket pályafutása alatt elért, sikereit jól jelzi, hogy a nevével fémjelzett díjat is alapítottak 1971-ben. (később egy másikat 1980-ban is) Három kötetből álló fotótechnikai könyvsorozata (The Camera, The Negative, The Print) az egyik legfontosabb ilyen témájú kiadvány. A fényképezés mellett rengeteget publikált és oktatott.

Fotó: Ansel Adams, Canyon de Chelly, Arizona, 1941.
Fotó: Ansel Adams, Sierra Nevada, 1944.
Fotó: Ansel Adams, Grand Canyon, Arizona, 1941.
Fotó: Ansel Adams, Yosemite Nemzeti Park, California 1955.
Fotó: Ansel Adams, Yosemite Nemzeti Park, California, 1960.

Ha a jövőben nem szeretnél lemaradni egyetlen bejegyzésemről sem, akkor kérlek iratkozz fel.